Boekenleggers

Geïnspireerd door de podcast The Anthropocene Reviewed waar John Green verschillende aspecten van het antropoceen beoordeelt op een schaal van vijf sterren.

De persoon naast mij zal ook wel denken: haalde zij nou net een folder voor slaapmaskers uit haar boek? Ja. Blijkbaar helpt het als je slaapmasker een geurtje heeft, zoals lavendel of de mysterieuze geur van ‘harmonie’. Het helpt ook om een folder te maken die zó saai is dat je er vanzelf door in slaap valt. Heb je dat masker niet eens meer nodig. Nee, in plaats van marketing strategieën te bekritiseren in de trein, ben ik een boek aan het lezen. Een leuk en soms ietwat warrig boek over feminisme en hoe veel vrouwen zich schuldig voelen over het niet kunnen voldoen aan het ideaal van ‘de perfecte feminist’. Zou de perfecte feminist zich mee laten sleuren door kapitalisme en voordat ze het weet al slapend gevonden worden met een lavendelgeur doordrenkt slaapmasker? Wie weet. Het is nu weekend en de maskers worden alleen op werkdagen verzonden, dus geef me nog even de tijd.

Voor mij is de folder een boekenlegger – iets wat blijkbaar al bestond in de eerste eeuw na Christus. In eerste instantie waren boekenleggers altijd verbonden aan het boek, net zoals een agenda bijvoorbeeld zo’n leeslint heeft. De eerste losse boekenleggers komen uit 1850, wat ongetwijfeld een nieuwe obsessie veroorzaakt heeft voor verzamelaars. Ikzelf kom altijd boekenleggers te kort, waardoor ik genoodzaakt ben om inventief te zijn. Hier volgt een lijstje met alle dingen die ooit als boekenlegger hebben gediend voor mij:

  • Zakdoekjes (schone, zeg ik er toch maar even bij voor de zekerheid)
  • Pennen met zo’n dop die je om een bladzijde kan haken
  • Een afgescheurde boodschappenlijst (iets met zoete aardappelen en avocado’s)
  • Een foto die de Kruidvat verkeerd afgedrukt had waardoor ik alleen de rechterkant van mijn gezicht kan bewonderen
  • Zo’n geplastificeerde boekenlegger met een tekening die ik als kind maakte op de basisschool. (De hoekjes begonnen op een gegeven moment te schuren, waardoor er een opening ontstond. Toen knoeide ik warme thee over de boekenlegger en veranderde de twee poppetjes in smeltende kaarsen)
  • Het labeltje van een theezakje met de inspirerende vraag ‘Als je één ding uit je verleden kon aanpassen, wat zou het dan zijn?’ (Een thee-label als boekenlegger kiezen, die dingen zijn niet terug te vinden)
  • De boekenlegger die van mijn zus bleek te zijn. Excuses.
  • Een bonnetje van mijn Monki-trui die ik inmiddels niet meer pas.
  • Een kerstkaart van twee jaar terug. (Oprecht een goede boekenlegger!)

Naast de boekenlegger-leggers, heb je ook mensen die een hoekje van de bladzijde dubbelvouwen. Ik denk dat je daar een soort mentale oerkracht voor moet hebben, want het voelt toch een beetje alsof je de ziel van het boek een schop geeft waardoor de woorden voorover kukelen. Of alsof je het boek vraagt om zich voor jou te buigen. Nee, laat mij maar halve boodschappenlijstjes tussen oude boeken vinden en slaapmaskers gratis promoten, daar voel ik me goed bij.

Ik geef boekenleggers 4,5 sterren.

Bronnen:

Wikipedia. (2021). Bookmark. Wikipedia.org https://en.wikipedia.org/wiki/Bookmark