Boekenleggers

Geïnspireerd door de podcast The Anthropocene Reviewed waar John Green verschillende aspecten van het antropoceen beoordeelt op een schaal van vijf sterren.

De persoon naast mij zal ook wel denken: haalde zij nou net een folder voor slaapmaskers uit haar boek? Ja. Blijkbaar helpt het als je slaapmasker een geurtje heeft, zoals lavendel of de mysterieuze geur van ‘harmonie’. Het helpt ook om een folder te maken die zó saai is dat je er vanzelf door in slaap valt. Heb je dat masker niet eens meer nodig. Nee, in plaats van marketing strategieën te bekritiseren in de trein, ben ik een boek aan het lezen. Een leuk en soms ietwat warrig boek over feminisme en hoe veel vrouwen zich schuldig voelen over het niet kunnen voldoen aan het ideaal van ‘de perfecte feminist’. Zou de perfecte feminist zich mee laten sleuren door kapitalisme en voordat ze het weet al slapend gevonden worden met een lavendelgeur doordrenkt slaapmasker? Wie weet. Het is nu weekend en de maskers worden alleen op werkdagen verzonden, dus geef me nog even de tijd.

Voor mij is de folder een boekenlegger – iets wat blijkbaar al bestond in de eerste eeuw na Christus. In eerste instantie waren boekenleggers altijd verbonden aan het boek, net zoals een agenda bijvoorbeeld zo’n leeslint heeft. De eerste losse boekenleggers komen uit 1850, wat ongetwijfeld een nieuwe obsessie veroorzaakt heeft voor verzamelaars. Ikzelf kom altijd boekenleggers te kort, waardoor ik genoodzaakt ben om inventief te zijn. Hier volgt een lijstje met alle dingen die ooit als boekenlegger hebben gediend voor mij:

Lees meer

Rouwende Radijsjes

Het is woensdagmiddag. De flinterdunne gordijnen laten de kamer bijna opstijgen door het felle licht van de zon die erdoorheen schijnt. Ik maak me klaar voor een gesprek met Kelly Meulenberg, een schrijfcoach en tevens ongelofelijke aardige dame die mij een tijdje terug uitdaagde met haar nieuwe schrijfwedstrijd. Het winnende verhaal ging over de leegte van rouw, de gezelligheid van rumoer, en de onbevangen overgang van het oude en het nieuwe. Het verhaal werd geschreven op een zondag, buiten onder een parasol die te langzaam bewoog voor de zonnestralen. Het winnende verhaal werd overigens ook geschreven door mij. 🙂

Ik wil Kelly van harte bedanken voor de lieve woorden en al de goede adviezen. Bij deze deel ik graag het korte verhaal op mijn eigen website.

Lees meer